HACO Trading BE

Close Up News editie maart 2019, editie nr. 97

Schrijnwerkerij Bourdeaud'hui blijft, in tegenstelling tot veel andere schrijnwerkerijen, een breed gamma aanbieden. Bovendien willen ze uitblinken in alles wat ze ondernemen. De investering in een vooruitstrevend ramencentrum van Biesse moet hen daarbij helpen. 

Bourdead'hui is een van die zeldzame bedrijven die al vijf generaties meedraaien. Daar waar het vier generaties lang een bescheiden verhaal bleef, koos de huidige generatie resoluut voor groei. Zaakvoerders Jo Bourdead'hui  en Steffi Van Der Linden staan ons te woord. "De oprichter maakte oorspronkelijk houten wielen", vertelt Steffi. Door de opkomst van de auto verschoven de activiteiten naar algemeen schrijnwerk, met klemtoon op daktimmerwerken. Hij begon toen ook ramen en deuren te maken. Mijn schoonvader was, net als zijn vader en grootvader, nog een echte zelfstandige die hooguit één persoon in dienst had om hem bij te staan. 

Toen Jo in 1996 afstudeerde en ook in de zaak aan de slag ging, namen ze nog twee extra schrijnwerkers in dienst en werd er voor het eerste met twee ploegen gewerkt." Het staat in schril contrast met de omvang van het bedrijf vandaag. "Jo nam de zaak in 2000 over. In 2001 nam hij nog een tweede schrijnwerkerij over, die vooral actief was op de renovatiemarkt. Zo zijn we ook in de markt van monumentenzorg gerold en evolueerden we steeds meer naar algemeen schrijnwerk en totaalprojecten voor aannemers. Een jaar nadat Jo de zaak overnam, waren er al zo'n tiental personen in dienst. Vandaag is er een 37-koppig team dat indien nodig aangevuld wordt met betrouwbare onderaannemers."

Specialiseren in diversificatie

Terwijl steeds meer schrijnwerkers zich toelegggen op een niche, staat Bourdeaud'hui bewust achter de keuze om schrijnwerk in de brede zin van het woord aan te bieden. " Ook wij worstelden met dit dilemma, maar besloten uiteindelijk bij het brede gamma te blijven. Tijdens de crisisjaren voelden we dat het ook een zegen kan zijn om uiteenlopende diensten te leveren. De markt zag er plots helemaal anders uit. Wij hebben de crisis natuurlijk ook goed gevoeld, maar er was altijd voldoende werk. Vandaag willen we ons profileren als specialist in diversificatie. Binnen het brede aanbod streven we dus naar specialisatie en het opbouwen van expertise." Bourdeaud'hui werd gaandeweg steeds actiever op de aannemersmarkt maar blijft ook regelmatig voor particulieren werken. "We hebben een goede relatie met een aantal vooruitstrevende architecten opgebouwd. Ze weten dat ze bij ons terecht kunnen voor specialere ramen met veel detaillering. Jo is heel technisch aangelegd en wanneer de architect met een origineel idee komt, zal hij er alles aan doen om het tot uitvoering te brengen. Wanneer ze een beeld in hun hoofd hebben dat technisch niet uitvoerbaar is, werken we een alternatief uit waar iedereen zich in kan vinden." 

Ook het feit dat Bourdeaud'hui twee jaar op rij de Schrijnwerk Award in de categorie schrijn- en timmerwerken in de wacht sleepte, helpt om naambekendheid op te bouwen. 

lll.jpg

Geen standaardschrijnwerk 

Bij Bourdeaud'hui kiest men er liever voor om toegevoegde waarde te leveren. "Er zijn voldoende spelers actief op de markt van het standaardschrijnwerk. Wij houden ons dan liever bezig met duurzaam, modern maatwerk of ramen naar historisch model. Vaak verzorgen we totaalprojecten. Bij een renovatie vervangen we dan niet alleen de ramen en deuren, maar zorgen we ook voor de skeletaanbouw, vernieuwing van de dakgebinte tot het binnenschrijnwerk toe. Het is niet altijd gemakkelijk omdat je bij renovaties moeilijk de staat van het schrijnwerk kan inschatten voor je het begint af te breken. We komen dus regelmatig voor verrassingen te staan, maar het is wel heel mooi werk dat veel voldoening geeft."

Stielman: een zeldzaam ras? 

Net als vele anderen ervaart Bourdeaud'hui ook het nijpende tekort aan gekwalificeerde arbeidskrachten. "Er zijn sowieso minder jongeren die schrijnwerker willen worden, maar wat vooral opvalt is dat bij hun knowhow bij het afstuderen niet meer is wat het 20 of zelfs 10 jaar geleden was. Zeker bij ramen naar historisch model moeten wij zeer fijn werk leveren. Een machine kan vandaag veel, maar we hebben ook stielmannen nodig die nog perfect me een beitel of handzaag overweg kunnen. 
Hoewel er heel wat inspanningen geleverd worden, krijgt het stielleven vandaag niet de erkenning die het verdient. Het wordt jongeren nog steeds goed ingepeperd dat ze beter een diploma halen aan de hogeschool of de universiteit. Een vak leren ontmoedigd, terwijl het veel voldoening kan geven en zeker niet slecht betaalt.
We werken nauw samen met scholen en laten studenten stage lopen. Ook via duaal leren hebben we werkkrachten in dienst. Op die manier bouwen de leerlingen al een band op met ons bedrijf. Wij geloven sterk in het principe van duaal leren en vinden dat er in technische scholen nog veel meer werk gemaakt mag worden van leren op de werkvloer."

445390943383008333843585805864403353993216n.jpg

Nieuw ramencentrum van Biesse

Naast de moeizame zoektocht naar gekwalificeerd personeel ondervond Bourdeaud'hui ook dat de huidige machines voor de ramenproductie stilaan verouderd raken. De zaakvoerders besloten stevig te investeren in automatisering en haalden als eersten in België het imposante ramencentrum Winline 16 van Biesse in huis. Het is een grote stap van traditionele houtbewerkingsmachines naar de dergelijke hoogtechnologische machine.
Zaakvoerder Jo Bourdeaud'hui licht alles toe: "Alles wordt nu vooraf geprogrammeerd. We kunnen de stukken gewoon bruut geschaafd op de transportband leggen, de machine grijpt ze, voert de nodige bewerkingen uit en legt ze dan weer terug op de transportband. Er is nog één medewerker nodig om de stukken te manipuleren terwijl we voor dezelfde bewerkingen vroeger 4 à 5 mensen nodig hadden. 
De machine is uitgerust met 4 keer 22 frezen en kan dus in principe heel lang autonoom draaien, maar we houden voorlopig toch graag wat controle."
Hoewel Bourdeaud'hui specialistenwerk levert, is het toch zinvol om te automatiseren. "De basiskaders kunnen nu heel snel en efficiënt gemaakt worden. Eventueel oplegwerk gebeurt uiteraard nog steeds manueel. We kozen deze machine net omdat ze veel flexibiliteit toelaat. De machine kan zowel profielen van 58 mm, 68 mm en 98 mm verwerken en we kunnen er hout-alu ramen mee produceren."

 

Proces van lange adem

Bij een dergelijke investering wordt er zelden over één nacht ijs gegaan en dat was bij Bourdeaud'hui niet anders.

"Wat de doorslag gaf zijn onze goede ervaringen met Biesse leverancier HACO Trading en de manier waarop Biesse zelf werkt. We bezochten Biesse in Italië en Jo was onmiddellijk gewonnen voor de manier waarop zij werken. Met enorm veel precisie maken ze zelf een groot deel van de onderdelen. Net als wij houden ze het productieproces zoveel mogelijk in eigen handen."
Als er nadelen verbonden zijn aan dergelijke hoogtechnologische machines, dan is dat volgens Bourdeaud'hui dat je er steeds minder zelf aan kunt sleutelen. "Daarom vallen we graag terug op een leverancier als HACO Trading. Ervaring heeft ons geleerd dat ze snel handelen wanneer er onderhoud nodig is of als er zich problemen stellen. Momenteel zijn er negen raamtypes voorgeprogrammeerd. De eerste testen werden in Italië uitgevoerd. Toen de machine in België kwam, heeft ze eerst nog op ProWood gestaan om vervolgens bij ons geleverd en geïnstalleerd te worden. Er moest nauw afgestemd worden met frezenleverancier WOOD-YOU en softwareleverancier DDX, maar uiteindelijk verliep alles vlot. 

44511006338300840051024112084180975747072n.jpg

inloopperiode

De laatste opleiding is net achter de rug en Bourdeaud'hui kan nu volop met de machine aan de slag. "We zijn realistisch en beseffen dat we het komende jaar veel zullen moeten leren en ondervinden. Aangezien we bijna nooit twee keer dezelfde ramen maken, moet de programmatie regelmatig bijgestuurd worden. We geven onszelf toch een jaar om er vlot en flexibel mee te leren werken. 
Nadien hopen we natuurlijk een omzetstijging te realiseren. We zullen meer capaciteit hebben waardoor we ook ramen kunnen produceren voor kleinere schrijnwerkers die vooral plaatsen. We kregen voordien al regelmatig aanvragen, maar hadden daar toen vaak niet de ruimte voor. Daar komt binnenkort verandering in."

houten ramen doen het goed

Bij Bourdeaud'hui gelooft men in de toekomst van houten ramen. Wie bezig is met duurzaamheid kiest toch eerder houten ramen, volgens Steffi.
"Wij schenken tegenwoordig ook veel meer aandacht aan duurzaamheid. Zo kiezen we voor hout dat afkomstig is uit duurzaam bosbeheer. Hout leent zich uitstekend voor passiefhuizen dankzij de goede isolatiewaarde.
Naast duurzaamheid speelt ook de warme uitstraling van hout een rol. In vergelijking met andere grondstoffen laat hout ook veel detaillering toe. Onze doelgroep hecht daar belang aan en zal niet snel naar pvc grijpen. Aluminium overweegt men soms wel. 
Onderhoudsgemak speelt daarin vaak een rol, maar op dat vlak heeft hout toch een inhaalbeweging gemaakt. Tegenwoordig vragen houten ramen veel minder nabehandeling. Jaarlijks je ramen schilderen hoeft al lang niet meer. We werken steeds vaker met houtsoorten die natuurlijk vergrijzen en geen verdere behandeling nodig hebben. Omdat je hout zo in detail kunt bewerken, leent het zich ook heel erg voor het hedendaagse strakke design."

 

Duurzaamheid

Duurzame houtsoorten zitten zeker in de lift, maar er wordt ook nog vaak voor Padoek gekozen. "Wel kiezen we dan bewust voor partners die met gecertificeerd hout werken zodat we zeker weten dat het correct gekapt werd. We gebruiken ook regelmatig Afzelia en steeds vaker Accoy of Europese houtsoorten. Voor de ramen naar historisch model is dat meestal Europese Eik."

Hout bekleedt met aluminium of kortweg hout-alu maakt ook een grote opmars. "Ideaal voor mensen die onderhoudsvrije ramen willen en niet houden van natuurlijke vergrijzing van hout. Een groot voordeel van hout-alu is dat er zachtere houtsoorten als den gebruikt kunnen worden en dat er niet zo nodig naar de meer exotische houtsoorten gegrepen moet worden. In onze contreien is den niet geschikt voor de buitenzijde van houten ramen omdat we geen stabiel klimaat hebben en onze vochtigheidsgraad te hoog is. Wanneer je den met aluminium bekleedt, is het echter een perfecte grondstof die meer dan voldoende isoleert." In de toekomst wil Bourdeaud'hui zich hier meer en meer op toeleggen.

 


Stel je vraag