HACO Trading BE
De schrijnwerkerskrant, Close Up News, Editie 100, januari 2020

Machineleverancier HACO Trading blaast 40 kaarsjes uit en zal dit nog een heel jaar lang met jullie vieren. HACO Trading verdeelt al 34 jaar met veel trots zijn oerdegelijke en hoogtechnologische machines van Biesse, dat zelf zijn 50ste verjaardag viert. Voldoende reden om het bedrijf en zijn merken & diensten uitgebreid voor te stellen. 

img3147.jpg
Gat in de markt

HACO Trading ontstond onder de vleugels van de in 1965 in vlaanderen opgerichte HACO Group. HACO Group, met hoofdzetel in Ardooie, is intussen een internationaal actieve machineconstructeur. HACO Trading werd 40 jaar geleden opgericht door Rogier Havegeer en Roger Demarez, die innovatieve houtbewerkingsmachines wilden verdelen op de Belgische markt. 
We praten met zoon en huidig eigenaar Mario Havegeer, die zich de beginjaren nog levendig herinnert. "Ze zijn gestart in de garage en voerden Concorde paneelzagen en Blaich kantenlijmers in. Ik zie de eerste machines nog aankomen in het station van Rumbeke. Het was een gat in de markt, ze verkochten de machines sneller dan ze ingevoerd konden worden. In 1981 kwam de eerste servicetechnieker aan boord en investeerden ze in een eerste servicewagen. Hij staat vandaag nog steeds in onze showroom."
Het staat in groot contrast met de huidige realiteit. Vandaag is HACO Trading uitgegroeid tot een van de belangrijkste machineleveranciers op de Belgische markt. Ze leggen zich toe op de verkoop, installatie en het onderhoud van machines voor de bewerking van hout, kunststof, aluminium, pvc en metaal. Verpakkingsmachines en heteluchtkachels van Bio4Heating vervolledigen het gamma. 

Een strategische zet 

Enkele slimme strategische beslissingen en een betrouwbare dienstverlening hebben HACO Trading groot gemaakt. De samenwerking met Biesse is misschien wel de belangrijkste schakel in het verhaal. "We leerden Biesse in 1985 kennen op Ligna. De machines die ze initieel maakten waren voor ons minder interessant, maar op Ligna presenteerden ze 2 nieuwe CNC-machines die we meteen wilden invoeren. We gaven het een kans, maar in het begin ging het traag. CNC-machines waren nog niet bekend en we verkochten er misschien 5 per jaar. Vandaag zijn het er minstens 100. Het aanbod van Biesse breidde zich sindsdien voortdurend uit en het merk maakt nu ongeveer 70% van onze omzet uit. Na 34 jaar vergelijk ik onze relatie graag met een goed huwelijk waar beide partners elkaar goed aanvullen wat resulteert in een groeiend marktaandeel. We hebben veel ups en af en toe een down, maar we kennen elkaar door en door en kunnen elkaar vertrouwen."

altendorfcorrect.png
Een machine binnen ieders bereik

Naast Biesse verdeelt HACO Trading uiteraard ook andere merken. We zetten er enkele op een rij:

  • Black Label
    Het gamma Black Label werd een 3-tal jaar geleden gelanceerd. Het gaat om een instaplijn voor de kleinere zelfstandige, die op zoek is naar degelijke machines zonder al te veel te willen investeren.
  • Chambon-Guilliet 
    Wie wat meer kan of wil investeren, komt uit bij het assortiment van Chambon-Guilliet. Twee van oorsprong Franse bedrijven die eind vorige eeuw samensmolten en door de HACO Group werden overgenomen. Zij maken robuuste industriële machines die erg gebruiksvriendelijk zijn. 
  • Altendorf
    Sinds kort heeft HACO Trading ook verdeelrechten voor Altendorf en mag het bedrijf de befaamde paneelzagen in België verkopen.

Daarnaast verdeelt HACO Trading onder andere ook Paoloni, Casolin, Fimal, Casadei en Bio4Heating

Biesse: van CNC-machine...

Biesse heeft zijn gamma steeds uitgebreid, onder andere door andere bedrijven over te nemen. Na de CNC-machines kwamen er opdeelzagen en kantenlijmers bij. "Bij de kantenlijmers werd er de voorbije jaren vooral geïnvesteerd in retoursystemen, zodat je nog maar 1 in plaats van 2 operatoren nodig hebt. Later lanceerden ze schuurmachines en handling systemen. Biesse heeft ook goede nestingmachines in het aanbod. Deze technologie vindt steeds meer zijn weg naar de Belgische markt. In de Angelsaksische wereld is dit al veel langer populair, maar bij ons bleven enkele vooroordelen lang overeind. Er werd vooral gevreesd dat er veel afval zou zijn doordat er frezen gebruikt worden in plaats van een zaagblad. Intussen kunnen we mooie resultaten voorleggen en is de weerstand gelukkig aan het afnemen. Naast individuele machines gaat er tegenwoordig ook veel energie naar automatisering en het koppelen van de machines, zodat er hele geautomatiseerde productielijnen ontstaan. De laatste 5 jaar investeerde Biesse ook sterk in machines voor de bewerking van massief hout. De ramencentra en machines voor houtskeletbouw doen het goed."

... Tot digitale fabriek

Automatisering is geen toekomstmuziek meer, heel wat schrijnwerkers zetten de stap. "Goede medewerkers zijn steeds moeilijker te vinden. "Goede medewerkers zijn steeds moeilijker ter vinden. Robots kunnen dit opvangen door bijvoorbeeld de afgewerkte stukken te hanteren en af te laden. Je boet wel wat aan flexibiliteit in en de Belgische maakindustrie drijft op flexibiliteit en maatwerk. Ik verwacht dat het voor bepaalde toepassingen snel zal doorbreken, maar voor andere niet. Automatische platenmagazijnen vinden we in steeds meer ateliers en deze kunnen de productie enorm verhogen. De robot kan alle platen die je de volgende dag nodig hebt 's nachts draaien als je ze automatisch kunt inladen en afladen. Nu de machines complexer en groter worden en er steeds vaker voor maatwerk gekozen wordt, willen klanten en potentiële klanten steeds vaker Biesse zelf bezoeken. Het is logisch dat ze willen weten wie en wat er achter de merknaam schuilgaat. Onze showroom is uitgebreid, maar we kunnen niet alles tonen."

handingsystems.jpg
Automatische monitoring

Ook op vlak van service biedt de technologische vooruitgang veel mogelijkheden. "De nieuwste machines worden al uitgerust met 'Sophia'. Ze zijn uitgerust met een sensor die voortdurend real-time informatie en data registreert en kan doorsturen naar ons netwerk en dat van Biesse. Als er zich eventueel problemen zouden voordoen, hoeft er zelfs geen alarm meer af te gaan bij de klant. Wij weten het onmiddellijk. Er kan ook perfect aangegeven worden wanneer er iets aan onderhoud of vervanging toe is. We kunnen vanop afstand en preventief ingrijpen. Die technologie is nog in ontwikkeling, maar het zit er aan te komen en dan zal er een wereld aan mogelijkheden opengaan. Niet alle klanten zijn hier trouwens al klaar voor. Er zijn bezorgdheden rond privacy en niet iedereen wil preventief stukken gaan vervangen. Het vertrouwen is er nog niet helemaal. 

Goede service maakt het verschil

Bij HACO Trading voelen ze duidelijk dat service steeds belangrijker wordt. Tien jaar geleden werd HACO Service Company opgericht. Een afzonderlijke entiteit die het onderhoud verzorgt van de door HACO Trading verkochte machines. "De verkoop blijft stijgen, logischerwijze is er dus ook steeds meer service nodig. Je moet de nieuwe machines installeren, opstarten en blijven onderhouden. Zeker houtbewerkingsmachines vragen veel onderhoud. Het houtstof kruipt overal. Onze grootste uitdaging is goede servicetechniekers vinden. De machines worden steeds complexer dus ze moeten zich voortdurend bijscholen. Bij de start volgt eerst een opleiding van 6 maand en een keer of 2 per jaar een opleiding bij Biesse. Niet alleen mechanische en technische kennis is belangrijk, maar ook de kennis van de gedegen software. Om de service nog verder op punt te stellen lanceerden ze nu ook een webshop. "Klanten die willen kunnen de nodige onderdelen snel en eenvoudig bestellen. Ze kunnen zien hoever de levering staat en alles opvolgen. Een unicum in de sector."

  • img0376.JPG
  • img0407.JPG
  • img0437.JPG
  • img0498.JPG
  • img0523.JPG
  • img0536.JPG
  • img0580.JPG

Stel je vraag